7 tips för din längdskidförberedelse
Det är högsäsong för alla längdskidälskare och dessutom är Vasaloppet precis runt hörnet. Därför har vi några tips och övningar för att du ska komma i form.
"Fusk"-utrustningen som verkligen kan öka din prestation
Rullskidor är ett av de bästa sätten att göra sig redo för ett längdskidlopp. De ger dig ett träningspass som ligger närmast det du får när du är på skidorna och är ganska roliga. Andra bra alternativ är side-by-side rullskridskor eller in-line skates.
Gå ihop med dina kompisar
Ju fler - desto roligare! Det är alltid roligare att träna med vänner, men det är också bra för motivationen. När du tränar i grupp har du en tendens att pusha varandra och göra de där extra 5 armhävningarna mycket lättare.
Tips: Hitta andra entusiaster som bor i närheten och bilda din egen "skidklubb för längdskidåkning". Genom att träffas 2-3 gånger i veckan håller ni kontakten och får dig att göra några övningar hemma också.
Bygg upp uthålligheten gradvis
Om du inte har sprungit hela året, var inte rädd! Du kan fortfarande bygga upp din uthållighet. När du satsar på ett längdskidlopp är uthållighet en av nyckelfaktorerna eftersom det handlar om långa sträckor i timmar och under varierande förhållanden .
Tips: Fokusera på löpning eller simning i låg hastighet för att vänja kroppen vid aktivitet under en längre tidsperiod. Förläng sedan gradvis dina träningspass med 10-15 minuter tills du når din måltid.
Få bättre balans med bålstyrka
Att bygga upp bålstyrkan är avgörande när vi pratar om längdskidåkning. Bålen ansvarar för en stor del av din balans och viktförskjutning på skidorna, så det är viktigt att träna bålmusklerna.
Tips: Ägna 15-20 minuter om dagen åt bålträning hemma. Plankor är bäst när det gäller bålen, men du kan definitivt lägga till några situps och ryggböjningar för att se till att du blir starkare i hela bålområdet.
Lär dig att stå på ett ben
Okej, det låter lite konstigt men det viktiga här är att när du åker längdskidor balanserar du faktiskt på ett ben större delen av tiden. Därför är det viktigt att du har bra styrka i benen och inte rycker till när du flyttar vikten.
Tips: Knäböj på ett ben! En av de bästa övningarna du kan göra hemma för att träna benen och särskilt balansera på ett ben är knäböj på ett ben. Var uppmärksam på knäets position och lägg till vikter i händerna för extra motstånd.
Glöm inte dina armar!
Du kommer att polla, vilket innebär att dina armar också kommer att arbeta ganska mycket. Om du glömmer att träna dem riskerar du kramper och muskelvärk när du minst anar det.
Tips: Push ups och pull ups är enkla övningar som du kan göra hemma och gradvis öka repetitionerna på vägen. En bra start är till exempel 8-9 repetitioner av 10 armhävningar.
Förberedelserna pågår hela året
Normalt sett börjar du intensivträna inför din längdskidsemester/lopp 3-4 veckor innan. Det borde räcka för att komma igång, men om du vill lägga i en högre växel ska du fortsätta att förbereda dig hela året.
Tips: Om du springer, joggar, simmar och utövar andra sporter under hela året kommer du definitivt att hålla dig pigg och få en solid grund för att påbörja en mer intensiv förberedelse.
Psst... Om du också letar efter nya längdskidor kan du kolla in vårwebbshop. Vi har både klassiska skidor och skatingskidor plus all annan utrustning du behöver.