Köp av aggressive skates
Att hitta de bästa aggressiva inlines-skridskorna handlar om att känna till dina preferenser och veta vad du vill ha från dina aggressiva inlines. I den här guiden förklarar vi de olika delarna av aggressiva inlines och hur hjul, hjuluppsättningar och ramar spelar in i de övergripande egenskaperna hos din setup.
Aggressive inlines handlar om konstnärligt uttryck och att vara uppfinningsrik. Sporten och utrustningen har förändrats och utvecklats mycket genom åren, och ditt val av aggressive inlines kommer att vara avgörande för din bladingupplevelse. Här har vi samlat en hel del användbara tips och riktlinjer för dig som ska köpa nya aggressiva inlines.
Översikt
Översikt
Hur dimensionerar man aggressiva inlines?
När du väljer storlek på aggressiva inlines är det viktigt att veta att du inte bara ska välja en modell med samma storlek som dina skor. Du måste ta fram ditt måttband och hitta den exakta längden på din längsta fot.
När du har en exakt mätning av din fotlängd blir det lätt att hitta rätt storlek. Varje specifik modell av aggressive inlines på vår hemsida har en storleksguide som gör det möjligt för dig att hitta rätt storlek baserat på din fotlängd. Storleksguiderna använder millimeter och följer Mondopoint-systemet för att möjliggöra enkel konvertering mellan storlekar.
Hur du mäter din fot
- Hitta en fast, jämn yta att stå på.
- Ta på dig de strumpor du ska ha på dig när du åker skridskor.
- Placera ett papper platt mot väggen.
- Ställ dig så att hälen nuddar väggen och foten är platt mot papperet.
- Markera var din längsta tå når på papperet.
- Mät längden från väggen eller papperets kant till din markering.
- Upprepa för båda fötterna och använd det större måttet för att välja skridskostorlek.
Proffstips: Om du befinner dig mellan två storlekar, välj den större.
Hur ska aggressiva inlines passa?
Aggressive inlines bör sitta tätt runt foten för maximal kontroll under stunts. Extra utrymme i trickskridskorna kan göra att fötterna rör sig i skon, vilket leder till blåsor och sämre kontroll. Större skridskor är tyngre, vilket gör tricken svårare.
Kort sagt: Du behöver en åtsittande passform utan kramp i foten och tårna för optimal prestanda.
Hur går man in i aggressiva inlines?
Nya aggressive inlines kan kräva en inkörningsperiod innan de blir bekväma. Kom ihåg att de ska sitta tätt och att fodret kommer att anpassa sig till din individuella fotform över tid.
Här är några tips för att gå in aggressiva inlines:
- Använd tjocka strumpor för att minska friktionen och förhindra blåsor.
- Använd skridskorna samtidigt som du gör andra aktiviteter för att vänja dig vid känslan.
- Börja med kortare pass och öka successivt längden.
- Se till att skosnören och spännen är ordentligt åtdragna för en bekväm passform.
En av fördelarna med aggressiva inlines är att när liners är slitna kan de bytas ut mot nya.
Anatomi för aggressiva inlines - Vad är aggressiva inlines?
- Stövel: Aggressive inlines har hårda stövlar eller skal.
- Ram: Styva ramar för att tåla grindar och hårda landningar.
- Hjul: Små hjul för stabilitet och kontroll.
- Soul-platta: För att förbättra paletten av möjliga grinds.
- H-block: H-block för grind.
Aggressive inlines är särskilt utformade för trick, grinds och hopp på gator och i skateparker, och gör alla typer av hinder till förutsättningar för nya trick och äventyr. Aggressive inlines är utan tvekan de bästa skridskorna för grinding - i själva verket är ingen annan typ av skridsko utformad för grinding.
Aggressive inlines har mindre hjul än andra inlines, vilket sänker tyngdpunkten och gör dem mycket lättare att kontrollera. De små hjulen gör också aggressive inlines mycket smidiga och manövrerbara, vilket möjliggör en mängd olika trick. Även om dessa funktioner är bra för trick, behöver du skridskor med större hjul om du vill pendla, åka längre sträckor, delta i snabb urban skating eller fokusera på fitnessorienterad skating.
Hur väljer man hjul för aggressive inlines?
Viktiga aspekter av aggressiva hjul inkluderar hjuldiameter, hjulhårdhet och hjulprofil. Dessa faktorer påverkar din skridskoåkningsupplevelse avsevärt.
Var och en av dessa faktorer kan finjusteras för att matcha din specifika stil och den terräng som du oftast möter. Detta gör att du kan få ut det bästa av dina aggressiva inlines.
Diameter på hjul för aggressiva inlines
Den typiska diametern för hjul för aggressiva inlines är mellan 56-60 mm, men de kan variera från 54 till 80 mm.
- Större hjul (60-80 mm): Snabbare men mindre stabila, vilket gör tekniska trick mer utmanande.
- Mindre hjul (56-58 mm): Mer stabila men långsammare.
Om du letar efter aggressiva inlines med hjul i standardstorlek ska du välja en modell med 58 eller 60 mm hjul.
Profil på hjul för aggressive inlines
Aggressiva inlines hjul har vanligtvis en platt profil men vissa har mer rundade eller spetsiga profiler.
- Platt profil: Mer stabila och lättare att kontrollera för landningstricks.
- Rundad profil: Erbjuder mer smidighet med mindre grepp, vilket minskar risken för att hjulen biter i rail.
- Spetsig profil: Snabbare och lättare att svänga på grund av minskad friktion (inte särskilt vanligt inom aggressive inlines).
För aggressive inlines med många trick rekommenderas i allmänhet hjul med platt profil, och om du vill ha lite extra smidighet och fart kan du överväga en mer rund profil.
Hårdhet hos Aggressive Skate-hjul
Aggressive skate-hjuls hårdhet mäts på durometerskalan. Vanligtvis varierar aggressiva inlines-hjul mellan 86A och 95A på durometerskalan. Ett högre durometertal indikerar hårdare hjul.
- Hårdare hjul: Rullar snabbare på släta ytor men absorberar vibrationer mindre, vilket gör grova ytor mer besvärliga. De glider lättare och har lägre risk för wheelbite under grindning.
- Mjukare hjul: Erbjuder mer stabilitet, bättre vibrationsupptagning och ökat grepp på ytan.
Tänk på för- och nackdelarna med hårdare kontra mjukare hjul på aggressiva inlines och jämför dem med dina egna preferenser och din egen skridskostil.
Hjuluppsättningar på aggressiva inlines
Aggressive inlines kommer med antingen en platt hjuluppsättning eller en anti-rocker hjuluppsättning. Dessa termer hänvisar till den linje som bildas genom att spåra undersidan av hjulen när de är monterade. Hjuluppsättningen påverkar körupplevelsen avsevärt, så det är en viktig aspekt att tänka på när du väljer nya aggressiva inlines.
Anti-Rocker inställningar
Anti-rocker-setups har större hjul fram och bak, med mindre hjul i mitten för att ge utrymme för grindar. Dessa setups är inte lika lätta att svänga som platta setups. Antirocker-setupen bildar två kontaktpunkter, vilket gör det svårare att svänga jämfört med flat- eller rocker-setupen. Om styvheten i en anti-rocker setup är avskräckande och du fortfarande vill fokusera på grinds och aggressive inlines, bör du överväga en flat wheel setup.
Vad är antirocker-hjul?
Anti-rocker-hjul är de två mellersta hjulen på aggressiva inlines hjul med en anti-rocker setup. De är mindre och ofta mycket hårdare än de yttre hjulen, och de rör inte marken när du rullar. Deras roll är att undvika att störa dina grinds samtidigt som de hjälper dig att låsa in dig i olika typer av grinds. De är vanligtvis tillverkade av en hård PU-formel som inte fastnar på rails.
Anti-rocker-hjul har fått sitt namn från sin mindre storlek, som skapar ett uppåtgående spår mellan marken och hjulets undersida. Detta står i kontrast till en rockeruppsättning, där de två yttre hjulen är något mindre än de två mittersta hjulen, vilket underlättar en rockerrörelse.
Behöver Anti-Rocker-hjul kullager?
Det kan vara en fördel att ha kullager i antirocker-hjul för saker som stairbashing (gå nerför trappor) eftersom de gör att hjulen rullar smidigt i trappan. Antirocker-hjul kallas också grindhjul. Grindhjulens primära funktion i aggressive inlines är att förhindra att hjulen fastnar i railsen när du grindar på H-blocken, så kullager är inte nödvändiga i antirockerhjul. Vissa antirocker-hjul har kullager medan andra inte har det.
Vad är en flat setup på aggressive inlines?
I en flat setup har alla fyra hjulen samma storlek, vilket förbättrar rullhastigheten och manövrerbarheten jämfört med en anti-rocker setup. En flat setup kräver större precision vid groove grinds, eftersom det finns en högre risk för slamming på grund av att de mittersta hjulen fastnar i rail:en. Det är viktigt att notera att inte alla ramar har plats för flat setups på grund av utrymmesbegränsningar för mellanhjulen.
Om du är nybörjare på inlines och har bestämt dig för att satsa på aggressive inlines är en flat setup ett starkt rekommenderat alternativ. Många avancerade aggressiva åkare föredrar också platta setups för stilen och utmaningen de erbjuder, vilket kräver att du är exakt när du grindar H-blocken.
Platt mot antirocker
Oavsett om du är nybörjare eller proffs handlar valet mellan en anti-rocker eller en flat setup i slutändan om personliga preferenser. Ingen av dem är i sig bättre än den andra.
Tänk på följande om du ska köpa nya skridskor och är osäker på vilken inställning du ska välja:
- Groove Grinds med Anti-Rocker: Mindre anti-rocker hjul är mindre benägna att bita under H-block grinds.
- Groove Grinds med platta inställningar: Groove grinds med flat setups kräver mer noggrannhet, vilket kan resultera i snyggare grinds.
- Hastighet: Platta setups är snabbare än antirocker-setups.
- Manövrerbarhet: Att svänga på en flat setup kan vara mer elegant, och att åka i bowls och parker är vanligtvis smidigare.
- Nybörjare på inline-skridskor: Det är lättare att lära sig åka skridskor med en platt setup.
- Nybörjare på aggressiva inlines: Det är lättare att lära sig grinda med en anti-rocker setup. Om du redan har erfarenhet av inlines kan en anti-rocker setup vara att föredra för enklare grinding.
I slutändan beror det bästa valet på din individuella åkstil och vilka aspekter av åkning du prioriterar, och naturligtvis gör det också skillnad om du är helt ny på inlines eller redan har mycket erfarenhet och vill konvertera till aggressive inlines.
Ramar för aggressiva inlines
Ramarna på aggressiva inlines har två huvuduppgifter: att säkra hjulen och tillhandahålla en plattform för grinds. Med tanke på att grinding är en viktig aspekt av aggressiv skating är det viktigt att fokusera på ramarna när du väljer de bästa aggressiva inlines för dig.
Aggressiva skate chassier är konstruerade av hållbara material som aluminium, glasfiber eller kompositmaterial för att motstå hårdheten i aggressiv inlines. Nästan alla aggressiva ramar följer Universal Frame System (UFS), vilket säkerställer kompatibilitet med alla märken av aggressiva stövlar.
Vissa aggressiva ramar är utformade för en specifik hjuluppsättning, medan andra har plats för flera olika uppsättningar. Om du köper skridskor med en platt hjuluppsättning kan du konvertera dem till en anti-rocker-uppsättning genom att installera mindre hjul i mitten för att förbättra dina grindegenskaper.
Alla ramar är inte kompatibla med en platt setup, så att konvertera från en anti-rocker setup till en platt setup kräver noggrant övervägande. Du kan mäta utrymmet med ett skjutmått för att se om det är genomförbart, men det kan vara enklare att kontrollera tillverkarens specifikationer. Se till att ramarna är kompatibla med en flat setup, kontrollera sedan den maximala hjuldiametern och hitta en uppsättning åtta hjul som är lika stora eller mindre än den maximala hjuldiametern på din ram.
Vad är Universal Frame System?
Alla UFS-ramar kan bytas ut mot vilken annan UFS-ram som helst, oavsett märke och storlek.
Tack vare den (nästan universella) efterlevnaden av Universal Frame System (UFS) kan utslitna ramar enkelt bytas ut, vilket bibehåller livslängden och prestandan hos dina skate chassi.
Universal Frame System (UFS) är standardsystemet för montering av ramar och boots på aggressiva inlines. Med UFS kan du mixa och matcha boots och ramar efter eget tycke och skapa din alldeles egna custom setup för aggressiva inlines. Det är enkelt att byta ram på en UFS-pjäxa, eftersom tillverkarna av aggressiva inlines har kommit överens om denna standard.
Specifikationer för Universal Frame System (UFS)
- Avstånd mellanmonteringshålen: 167 mm
- UFS-monteringshålensdiameter: 20 mm
- Djup för UFS-monteringshål: 3 mm
- Bredd på UFS-frame: 41 mm
- Montering: Ramarna monteras med två bultar som dras åt i monteringshålen
Längden på de bultar som används för UFS varierar från ram till ram. Avståndet mellan monteringshålen är detsamma för alla modeller, men längden på själva ramarna definieras inte av UFS.
Vad är soulplates?
Soul plates är en utmärkande egenskap hos aggressive inlines och är särskilt utformade för att grinda och skydda skridskorna från slitage. Soul plates monteras mellan ramarna och bootsen på aggressive inlines och är tillverkade av hållbara plastmaterial.
De är en integrerad del av skridskons funktionalitet och möjliggör smidig grind på olika ytor. Soul grind, som är en av de första grinds som nybörjare lär sig, innebär att foten närmast rail grindar på soul plate, medan det motsatta benet sträcker sig framåt och grindar på H-blocket. En av de första utmaningarna för en aggressiv skejtare är att få soulplattan att låsa sig på curben eller rail.
Kullager för aggressiva inlines
Kullager inuti hjulen på aggressiva inlines är viktiga för att säkerställa en jämn rotation. Med tanke på de intensiva stötar som förekommer i aggressiva inlines måste kullagren bytas ut regelbundet för att bibehålla optimal prestanda för att utföra stunts effektivt. Nya kullager säkerställer en jämn rullning, vilket är avgörande för att uppnå topprestanda i trick. Kullager är lättillgängliga som reservdelar för bekvämt byte.
På SkatePro kategoriserar vi kullager baserat på ABEC-skalan, som sträcker sig från 1 till 9 och bedömer kullagrets precision. Generellt sett innebär en högre ABEC-klassning en mjukare rullningsupplevelse.
Det är värt att notera att ABEC-betyget inte säger något om hållbarheten hos ett kullager. Därför rekommenderar vi att du väljer kullager från välrenommerade varumärken snarare än att bara fokusera på ABEC-betyget.
Är aggressive inlines ett bra alternativ för nybörjare på inline-skridskor?
Aggressive skates kan vara ett bra alternativ för någon som inte har någon tidigare erfarenhet av inlines, men bara om du planerar att börja med aggressive inlines. Om dina intressen ligger i fitness, freeride, maraton eller andra inline-discipliner, bör du överväga en annan typ av skridskor. Men om du vill ägna dig åt aggressiv blading bör ditt första par aggressive inlines vara just aggressive skates. Här är några saker att tänka på:
- Stabilitet: På grund av sina mindre hjul känns aggressive inlines mer stabila, vilket är fördelaktigt för nybörjare. Denna stabilitet gör det lättare att lära sig grunderna i inline.
- Terräng: Aggressive inlines är inte idealiska för grova eller ojämna ytor på grund av de mindre hjulen och den tyngre konstruktionen. Detta är en nackdel och en viktig anledning till att aggressiva inlines främst rekommenderas om du tänker fokusera på aggressiv skating.
- Platt installation: Utan tidigare erfarenhet av inlines hjul bör du välja aggressiva inlines med en platt hjuluppsättning, vilket innebär att alla åtta hjulen har samma diameter. Den här inställningen gör det lättare att lära sig stegen och få en smidig rullupplevelse.
Om du inte är helt säker på om aggressive inlines är något för dig, kan du försöka läsa mer om alla olika typer av inlines och side-by-side rullskridskor: