Köpa en våtdräkt
När du köper din första, eller nästa, våtdräkt så är det några viktiga saker att tänka på så som:
- varför och var kommer du använda den
- tjocklek
- design
Våtdräkten är gjord av neopren och avsedd för vattensporer så som surfing, wakeboarding, kitesurfing etc, så väl som rekreationsaktiviteter så som tubing, och håller dig varm och skön i vattnet. Våtdräkter för för barn används även som ett mycket skyddande lager mot solexponering och kallt vatten.
Barn tror ofta att våtdräkten är gjord för att hålla dem torra men vad den egentligen gör är att fånga ett tunt lager av vatten som din kroppsvärme värmer upp.
1.Typ av våtdräkt och tjocklek baserad på temperatur som en nyckelfaktor
Innan vi kommer till teknikaliteter, så bör vi ta en snabb titt på vilken vattensport du gillar. Normalt finns det fyra huvudtyper av våtdräkter - heldräkt med huva, heldräkt, shorty (kallas även spring suit) och Long Johns. De kan även variera, till exempel heldräkt med korta ärmar, eller shorty med långa ärmar.
Då huvudsyftet med din våtdräkt är att hålla dig varm, så beror det mycket på vattnets/luftens temperatur som du ska använda den i när du väljer typ av våtdräkt. Även kylfaktorn är att något att tänka på här.
Till exempel, vindsporter så som surfing, kitesurfing och vindsurfing kräver tjockare respektive varmare våtdräkter. Dock behöver de vara flexibla och hållbara, så du behöver definitivt en våtdräkt av god kvalitet. Skimboarding på vågor är liknande. I dessa kategorier är det helt enkelt bra att köpa en heldräkt som första köp och en långärmad/kortärmad shorty som andra.
Å andra sidan är inland surfing vanligtvis i varmare, lugnare vatten, så det är mindre behov för stora dräkter (t.ex. wakeboarding, flatland skimboarding eller vattenskidåkning). Här skulle ett första köp vara en shorty (lång-/kortärmad) och den andra skulle kunna vara en heldräkt för kallare väder/lågsäsong.
SUP och kajak paddlas ofta i en Long John (och ett vindtätt lager, om det behövs) i och med de konstanta rörelserna av axlar och armar, vilket kan vara lite jobbigare och mer irriterande i en tjock heldräkt.
Vi gjorde en tabell för att göra det enklare att välja rätt tjocklek och typ av våtdräkt beroende på vattnet du kommer att leka i. Så är det väldigt viktigt att du gör lite research om platsen innan.
Ha i åtanke att diagrammet är en guide för dig, men valet av våtdräkt varierar även baserat på dina personliga behov och preferenser. Den nedre raden är att du behöver vara varm och bekväm!
2. Hur tyder man tjockleken?
Variationen i lämplighet i temperatur baseras på aktivitetsnivån, utomhustemperatur och din vikt. Så ha detta i åtanke också. UV-lycra avsett för de varmare förhållanden är en särskild solskyddande t-shirt som du kan använda för att skydda dig från solen.
Som du kan se, är tjockleken av neoprenet inte alltid ett enda nummer. Men vad betyder det när den är skriven med två nummer (eller till och med tre) dividerat med ett snedsträck?
Det första numret indikerar tjockleken av neoprenet i bål-/höftområdet och numret efter snedsträcket indikerar tjockleken i ärmar och ben. Om det skulle stå tre nummer så är det första tjockleken i bålområdet, det andra är benen och det tredje är ärmarna. Till exempel så betyder 4/3 att din våtdräkt har en tjocklek på 4 millimeter runt bålen och 3 millimeter där den täcker dina armar och ben. En 4/3/2 mm våtdräkt är 4 mm runt bålen, 3 mm på benen och 2 mm på armarna. Detta är gjort så att du kan hålla temperaturen i bålen vid en bekväm nivå och samtidigt ha rörelsefrihet med dina armar och ben.
3. Storlek och design...ja det spelar roll...en stor roll
STORLEK
Att välja en våtdräkt i rätt storlek är viktigt eftersom ju tajtare passform du kan få till, utan att det är obekvämt, desto mer isolerad är du. En passform som sitter bra ska sitta som ett extra skinn och kunna hålla detta tunna lager av vatten mellan dig och dräkten (men inte så tajt så du får blodstopp). För att testa om din våtdräkt passar innan du tar den till vattnet, lyft upp armarna över huvudet och sträck på dig. Det bör ta emot lite grann, men inte hindra dig från att göra det. Gör några benböj och vifta med dina armar i luften - om du kan göra detta, så har du troligen en bra passform.
Våtdräkten bör alltid sitta tajt runt halsen (men inte strypa dig) då det är ett ställe där vatten enkelt kommer in.
Utöver det så finns det våtdräkter i standardstorlekar - XS, S, M, L, XL, XXL, eller dess motsvarigheter i engelska storlekar - 4, 5, 8, 10, 12, 14. Den enda haken du kanske stöter på här är om du ser ett 'S' eller 'T' efter storleksindikatorn, vilket står för 'short' och 'tall' version av standardstorleken. Till exempel, ST står för small/tall.
Design (blixtlås och sömmar)
Angående designen, har vi redan nämnt att det är viktigt hur mycket vatten som kommer in vid halsen, till exempel. Blixtlåstyper och sömmar är viktiga designfunktioner som påverkar hur mycket vatten som kommer in/ut. Ju mindre desto bättre.
Blixtlås över bröstet är bäst eftersom det är svårare för vattnet att komma in eller ut. Detta gör designen med blixtlås vid bröstet varmare och är en relativt ung design;
Blixtlås i bak gör det lättare för vattnet att komma in (men även för dig att få på dig våtdräkten) och kan kännas något kallare. Design med blixtlås i bak är även äldre jämfört med bröstdesignen, dock är den enklare att få på och av samt kommer till ett lägre pris;
Blixtlås i fram gör det enklare för både dig och vattnet att komma in och vanligtvis känns dessa våtdräkter kallare än resten.
Sömmarna är också viktigt när det kommer till att hålla dig varm och förhindra att vatten kommer in.
Flatlock sömnad innebär att neoprenpanelerna har sytts ihop på utsidan och på insidan av våtdräkten.
Sealed - refererar till att panelerna är sydda med blinda sömmar och sedan är limmade för att hindra vatten från att komma in. Det behövs för lägre temperaturer.
Sealed och Taped betyder att efter att sömmarna är sydda och limmade, har tejp placerats ovanpå limmet på insidan för att hålla den varma luften fångad på insidan.
4. Vad är det som gör en bra våtdräkt?
Precis som vilken annan produkt som helst, finns neopren i olika kvalitet. Neopren med bra kvalitet stänger in mycket luft, vilket gör att det isolerar bättre och är därmed varmare. Dessutom bör det vara hållbart och stretchigt.
En bra våtdräkt låter alltså mindre vatten komma in, den sitter bra och isolerar bra samt är stretchig och hållbar. Normalt betyder mer stretch mindre hållbarhet, men en våtdräkt med bra kvalitet kan vara både och. Våtdräkter i högsta kvalitet är normalt 1 mm tunnare, hållbar, med mer stretch, mer komfort och har samtidigt samma isolering som en tjockare tack vare neoprenets goda kvalitet.
Redo för vattnet?
För att sammanfatta det hela:
- Först behöver du tänka över vilken typ av sport och var du kommer att utöva den
- Sedan behöver du tänka på vattentemperaturen
- Hitta rätt storlek
- Välj en passande design
Och slutligen - ha kul!