Roller Hockey: Snabbt tempo och hög intensitet
Letar du efter en fartfylld och actionfylld sport som kombinerar snabbhet med teknik? Eller kanske vill du hålla dig i form genom att spela ishockey under lågsäsong? Kanske letar du efter en sport som du kan ta med dig ut på gatan och spela var som helst?
Rullhockey spelas överallt från gator till hockeyarenor. Här hittar du en kort presentation av de tre huvudgrenarna inom rullhockey.
Grunderna
Alla grenar av rullhockey är inte bara actionfyllda utan också ett bra sätt att öva på grundläggande tekniker som att bromsa, accelerera och svänga. Om du funderar på att börja med rullhockey krävs det inte mycket för att få igång ett spel
"Jag började med att spela på gatan med de äldre pojkarna. Allt vi hade var två tröjor, en platt gata, ett par skridskor, en hockeyklubba och en boll. Det är det som är så bra med den här sporten. Du behöver inte vara medlem i en klubb och träna på en viss tid. Du kan bara ringa dina vänner eller gå till hockeyplanen och se om det är någon match på gång", säger Jacob Lyby, som spelar rull- och ishockey.
Stövel
Hårda stötar. Hockey Inlines utsätts ofta för stötar från andra spelares klubbor och pucken/kulan. Det är därför skorna är tillverkade med extra vaddering och hårda material som filt och ballistisk nylon för att skydda din fot.
Ramen
Lätt och tight. Det snabba spelet och de ständiga riktningsförändringarna innebär att du behöver ett par mycket smidiga skridskor. En lätt och kort aluminiumram ger dig stor manövrerbarhet och hastighet. En aluminiumram är också mycket hållbar och kommer inte att vridas när du gör de skarpa svängarna. Dessutom ger den direkt kraftöverföring.
Vissa ramar ger dig möjlighet att ha en setup med hjul i olika storlekar. Detta gör att du håller dig lågt över marken, vilket ger dig fart, kontroll och kortare bromssträcka.
Hjulen
Få ett bra grepp. En stor del av hockey är att göra snäva manövrar och plötsliga rörelser för att överlista eller stoppa din motståndare - och du behöver ett ordentligt grepp för att göra det. Vi rekommenderar ett par mjuka hjul om du spelar inomhus och ett par hårdare hjul om du spelar utomhus.
Kontroll är nyckeln. Hjulens storlek avgör skridskons manövrerbarhet. På ett par "traditionella" skridskor för hockey med fyra hjul rekommenderar vi små hjul som ger dig bra kontroll, balans och stabilitet.
Kullager
Fortsätt att röra på dig. Snabbhet är avgörande i hockey och du behöver bra kullager för att hålla jämna steg med dina motståndare. Vi rekommenderar ett par kullager av typen ABEC 7, ABEC 9, ILQ 7 eller ILQ 9. Kolla in vår guide för kullager här
Skyddande utrustning
Håll dig säker. Hur mycket skyddsutrustning som behövs avgörs av vilken typ av rullhockey du spelar. I inline-/skatehockey behöver du hjälm, munskydd, armbågs- och knäskydd, skyddshandskar, en jug strap och knäskydd. I quad hockey behöver du hjälm, armbågs- och knäskydd samt benskydd. I street hockey beror skyddsutrustningen på spelarens preferenser. Här hittar du allt du behöver.
Boll/Puck
Vad du ska välja. En puck är snabbare och mer livlig än en boll. Den används främst inomhus, men du kan också få puckar för utomhusbruk. Ytan måste vara slät när du använder en puck. Om du använder den på grova ytor med hål eller sprickor i kommer pucken att studsa runt. En boll är mer lämplig och "flyger" inte lika lätt. Dessutom är en boll lättare att hantera på ytor som asfalt.
Klubban för hockey
Hur hög. Det är den stora frågan. En tumregel är att klubban måste gå från golvet till hakan för att passa perfekt - Läs mer om vad du ska tänka på när du köper en hockeyklubba här