Köpa en wakeboard
Redo att åka wakeboard? Här har du en snabb och enkel guide med det du behöver tänka på innan du köper din utrustning.
1. Typ av wakeboarding och hur mycket flex
Först och främst ska du tänka på vilken typ av wakeboardåkning du kommer köra. Det finns två typer av wakeboardåkning: Cable park och boat waking. Cable park wakeboarding talar för sig själv - du dras av lina uppifrån (liknande skidliftar i skidorter). Dessa brädor har mer flex, slät undersida och avtagbara (eller inga) fenor. Boat wakeboarding betyder att du dras av en lina från en båt, och wakeboardens design för denna typ är styvare (mindre flex), har spår på undersidan för att hjälpa dig att enklare åka på kölvattnet, och kommer med en imponerande samling av fenor.
Du kan även välja en hybridbräda, som kombinerar funktionerna för både cable och boat wakeboarding - med medium flex (mjukare i tip och tail, och styvare mellan bindningarna), simpel design på undersidan och avtagbara fenor.
2. Längd
Längden är troligen det viktigaste att tänka på angående din wakeboard. Längden bestäms av din egen vikt, och om flera åkare kommer att använda samma bräda, så är det bäst att anpassa brädan efter den tyngsta åkaren. Här nedan har du ett diagram med förslag på längd på wakeboard beroende på vikt, och även en snabb notering på att gå upp/ned i storlek.
Ha i åtanke att det här är en generell guide så storleksrekommendationerna kan variera från produkt till produkt.
Så ska man välja en något kortare eller något längre bräda?
Att välja en längre bräda, är en växande trend bland många riders (både nybörjare och avancerade), och särskilt bland cable parks riders. Att gå upp i storlek gör det enklare att åka på brädan, ger dig bättre boost i vattnet. Större brädor ger även en mjukare landning, mer fart och kontroll när du försöker dig på tricks för första gången (tack vare den stora ytan som nuddar vattnet). De flexar bättre, har större balanspunkter när du gör presses, och ger mer kraft för air-tricks.
Mindre brädor är enklare att manövrera men långsammare och svårare att trycka genom vattnet (eftersom mindre brädyta är i kontakt med vattnet). Landningar på mindre brädor är också svårare och det är högre risk att de gräver in brädspetsen.
3. Rocker
Rocker är helt enkelt kurvan (böjningen) i brädans profil. Det finns två huvudtyper: continuous och 3-stage rocker. Dock finns det en växande trend av cambered (liknande kurvprofilen hos skidor och snowboards) och hybrid (en blandning av continuous och 3-stage rocker) rocker brädor.
- Continuous rocker ger dig en mjukt, flytande böjd form. Brädor med continuous rocker ger smidigare, snabbare åkning, mjukare landningar och enkel carving. Denna form används ofta för cable park riding;
- 3-stage rocker profil har tre distinkta plan på undersidan av brädan. Detta gör att brädan går högre när den möter kölvattnet. Dock gör denna rocker även att brädan går lite långsammare då den plogar genom vattnet snarare än glider. En sådan rocker passar bättre för riders på medel- till avancerad nivå. Denna form används ofta för åkning bakom en båt.
- Camber rocker är en relativt ny formdesign. Den distribuerar åkarens vikt mer jämt fördelat, vilket automatiskt tar bort lite tryck från din bakre fot då det simulerar en mer naturlig hållning. Om du har åkt en continuous eller 3-stage rocker hittills, så kan det ta lite tid innan du vänjer dig med camber.
- Hybrid rockers är en blandning av de första två typerna: en mjukare kurva i mitten och mer utskuren tip och tail. Denna form kan vara praktisk både i parken och bakom båten.
4. Former på undersidan
Förutom en cool design, har undersidan på en wakeboard olika former som påverkar hur brädan åker. Det finns tre vanliga former på undersidan - slät, med kanaler och med V-formad mitt. Dessutom kan du ha konkaver, vilket vilket är särskilda bucklor som skapar lyft och fungerar som sugreducerande acceleratorer.
- Slät undersida har inga ingjutna fenor eller kanaler; därför påverkas åkningen av form, rocker och fenor;
- Kanaler på din bräda fungerar som långa extruderade fenor som bryter utspänningen vid landning; dessutom hjälper de till att rikta vattenflödet.
- V-formad mitt, liksom kanaler, gör landningar mjukare och gör det enklare att rulla från en kant på brädan till en annan (ses ofta på brädor med 3-stage rocker).
5. Fenor
Det finns två huvudtyper av fenor: ingjutna (permanent) och avtagbara. De flesta nybörjarbrädor har både och. Du kan även åka utan fenor (ta av fenorna) till exempel när du åker i cable park för att få ut det mesta ur hindren och undvika att slå i en fena på någon av dem under slides.
Över lag kan fenor vara långa och korta, där längre fenor ger mer stabil och förutsägbar åkning (passar nybörjare), och kortare ger mer rörelsefrihet och en lösare känsla på vattnet (riders på medel- och avancerad nivå).
6. Kanter
Slutligen tar vi en titt på kanterna, du bör tänka på vilken åkstil du har eller vill ha.
Skarpa kanter passar mer aggressiv åkning, där de skär djupare in i vattnet och farten är högre. Runda kanter, å andra sidan, är för mer avslappnade riders som vill glida mer på ytan och fokusera på tricks på ytan.
Varierande kanter blandar prestandan och känslan av både skarpa och runda kanter. Detta är möjligt med ökad skärpa i tip och tail (för mer grepp och skärkraft) och rundare kanter nära mitten av brädan (för en smörigare känsla).
För att summera, innan du väljer wakeboard bör du tänka på:
- Vilken typ av åkning och hur mycket flex
- Längd
- Rocker
- Formen på undersidan
- Fenorna
- Och kanterna
Och kom ihåg - se alltid till att ha kul i vattnet!