Guide för att välja rätt längdskidstavar
Längdskidstavar spelar en viktig roll i sporten längdskidåkning. Det finns olika stakningstekniker inom klassisk längdskidåkning och skate, och det är viktigt att ha i åtanke när man väljer längdskidstavar. I den här guiden kommer vi att dyka djupare in i längdåkningsstavarnas längd, material, grepp, tips och mycket mer.
Om du redan känner till detaljerna kring XC-stavar kan du gå vidare och utforska vårt kompletta urval av längdskidstavar. Om inte, fortsätt läsa för att bekanta dig med de viktigaste sakerna att tänka på när du väljer längdskidor.
Översikt
Översikt
Storlek på längdskidstavar: Vilken storlek längdskidor behöver jag?
När du väljer längdskidstavar bör du sträva efter att köpa stavar som passar din längd och skidåkningsstil. Att hitta rätt längd på längdskidstavarna handlar med andra ord om att matcha stavlängden med din längd, samtidigt som du tar hänsyn till din längdskidåkningsstil.
Längdskidornas stavstorlek är viktig eftersom den påverkar kraftöverföring, komfort och uthållighet. För långa stavar kan belasta skuldror och armar, medan för korta stavar kan leda till att du lutar dig för mycket framåt under skidåkningen, vilket leder till minskad kraftöverföring och balans.
Den rekommenderade längden på stavar för skateåkning skiljer sig från den rekommenderade längden på stavar för klassisk skidåkning på grund av skillnaderna i stavningsteknik. Stavar för klassisk skidåkning är kortare än stavar för skateåkning, och det av goda skäl.
En teknik som den klassiska dubbelstångningstekniken kräver att åkaren lyfter stavarna för att plantera stavarna stadigt i marken framför dem. Kraften appliceras på stavarna genom att överkroppen lutas framåt för att generera framdrivning. Om stavarna är för långa kommer skuldrorna att belastas och det blir svårare att lägga kraft på stavarna. Om stavarna är för korta kommer du inte att kunna använda samma kraft i dina steg.
Skate-skidstavar liknar i allmänhet klassiska stavar, förutom att de är längre. Stavarna behöver helt enkelt extra längd för att nå marken, eftersom de vanligtvis hålls i en V-form mot marken. Längre stavar gör att skateåkare kan nå längre ut åt sidorna och bakåt. Detta maximerar avståndet över vilket de kan använda kraft och generera momentum.
|
|
---|---|
Skidåkningsstil |
Allmän referens |
Längd på klassiska skidstavar |
30 cm (eller 12") kortare än skidåkarens längd |
Längd på stavar för skate-skidor |
20 cm (eller 8") kortare än skidåkarens längd. |
Obs: När det gäller längdskidor i tävlingssammanhang är det viktigt att följa särskilda regler. Enligt internationella tävlingsregler från FIS (International Ski and Snowboard Federation) får stavarnas längd inte överstiga 83% av din kroppslängd, ett mått som tas när du har längdskidpjäxor på dig.
Om du inte hittar stavar som exakt matchar din längd finns det ingen anledning att bli frustrerad. Nybörjare rekommenderas att välja något kortare stavar, medan erfarna skidåkare vanligtvis bedömer om det är bättre att öka storleken baserat på deras erfarenhet.
För längdskidor är det viktigt med justerbara stavar med större snökorgar - vi kommer att utforska detta ytterligare i det dedikerade avsnittet om längdskidstavar.
Längdskidornas skaftmaterial - styvhet och vikt
Längdskidstavarnas skaft är tillverkade av antingen glasfiber, kolfiber eller en kombination av de två. Mängden kolfiber i en stav avgör hur styv den är. Längdstavar tillverkade av 100% kolfiber är styvare än stavar tillverkade av 50% kolfiber och 50% glasfiber. Vissa modeller finns även i aluminium. Längdskidstavar i aluminium är vanligtvis avsedda för längdskidor i backcountry, eftersom de är bättre lämpade för det slitage som uppstår under längre turer i vildmarken.
Fördelen med styvare stavar är att du får så mycket kraftöverföring som möjligt när du åker skidor. Det gör att du kan översätta din ansträngning till maximal hastighet i spåren. Med en mjukare stav kan du inte överföra lika mycket kraft. Å andra sidan är en mjukare stav mer skonsam för armarna när du åker långa sträckor. Om du har problem med känsliga armbågar kan du ha nytta av att använda en mjukare stav. För rullskidor, som utförs på hårdare underlag, är en mjukare stav ett bra val - upptäck vårt urval av rullskidstavar.
Stavens styvhet påverkar också stavens vikt - ju styvare stav, desto lättare blir den. Med en lättare stav behöver du mindre kraft för att föra armarna framåt i början av varje åk.
Med andra ord: Om du är en snabb skidåkare och vill ha den bästa utrustningen ska du köpa styva och lätta stavar. Om du åker skidor i ett lugnare tempo - om du är ute för att njuta av naturens under snarare än att fokusera på fart och motion - är en mjukare stav helt okej.
Greppmaterial och remdesign på längdåkningsstavar
Handtagen spelar en avgörande roll för längdskidstavarnas prestanda och komfort. De har en direkt inverkan på din förmåga att behålla kontroll och stabilitet under skidåkningen. Handtagen är vanligtvis tillverkade av material som gummi, kork och skum - vart och ett med unika fördelar.
Gummigrepp ger ett säkert och halkfritt grepp, vilket gör dem väl lämpade för alla väderförhållanden. Korkhandtag är kända för att behålla värmen bättre än andra greppmaterial. Detta bidrar till att hålla händer och fingrar varma. Skumhandtag ger en lätt och dämpad känsla, vilket minskar tröttheten i händerna under längre utflykter och ger ett bekvämt grepp.
Förutom grepp kan vikten av stavremmar inte överskattas. Polremmar är avgörande för att bibehålla kontrollen över polerna. Det är viktigt att justera remlängden korrekt för att säkerställa optimal prestanda. Den perfekta justeringen gör att du kan släppa greppet om stavhandtaget samtidigt som du behåller kontrollen under stegen.
Genom att välja handtag som passar dina preferenser och se till att remmen är rätt justerad kan du förbättra din skidupplevelse och maximera prestandan i spåren.
Letar du efter extra grepp eller remmar till dina längdskidstavar? Bläddra bland vårt urval av tillbehör till längdskidstavar för att hitta reservhandtag och remmar.
I videon nedan hittar du enkla instruktioner om hur du byter handtag på skidstavar.
Längdskidor för backcountry - Justerbara längdskidstavar med större snökorgar
Att välja längdskidstavar med stora korgar är viktigt för längdskidåkning. Större korgar ger en rejäl tryckyta i lössnön utanför markerade spår och säkerställer ett bra stöd under varierande snöförhållanden.
Utdragbara skidstavar är oumbärlig utrustning för längdskidåkning i backcountry. När du korsar berget är möjligheten att customisera längden på varje stav oberoende av varandra avgörande. Med justerbara skidstavar för längdskidor kan du hålla armarna i nivå med varandra när du tar dig fram i brant terräng, även kallat side-hilling.
Vid längdskidåkning där backarna kan variera drastiskt gör flexibiliteten att kunna justera stavlängden att skidåkare snabbt kan anpassa sig till ändrade förhållanden. Om du kortar stavarna i uppförsbackar får du en effektiv och upprätt hållning. Omvänt ger längre stavar på plana eller nedförsbackar bättre hävstångseffekt och stabilitet.
Du hittar justerbara skidstavar i vårt urval av längdskidstavar. Längst upp på sidan kan du filtrera resultaten efter längd, och om du väljer de alternativ som täcker ett intervall (som xx cm - xx cm) hittar du alla våra modeller av stavar som är justerbara i längd.
Byte av stavspets på stavar för längdskidor och rullskidor
Med tiden kommer spetsarna på dina stavar att slitas ut och behöva bytas ut. Du kanske också vill byta ut spetsarna på dina längdskidor till hårdare rullskidstavar som är anpassade för asfalt om du vill fortsätta använda dina vanliga stavar för träning på rullskidor.
I videon nedan får du enkla instruktioner om hur du byter stavspetsar på längdskidor eller rullskidor. Kom ihåg att mäta diametern på din stav innan du väljer stavspetsar för längdskidor eller rullskidor.