Köpa en skimboard
Skimboarding (åkning längs med stranden på flat boards) ökar och ökar i popularitet. Men låt inte det enkla utseendet lura dig - det finns många olika variablar du ska tänka på innan du köper en skimboard.
1. Typ av board - skum vs. trä
Det finns 2 olika typer av skimboard som baseras på vilket material som använts i konstruktionen - skum eller trä boards. Skum boards kommer med en sandwich konstruktion där skumkärnan är placerad mellan lager av fiberglas och epoxy. 'Sandwich boards' är high-end produkter och är mer ömtåliga och har bra flyt och passar bra till större vågor/skim. Det finns också 100% skum boards som är mer lekfulla, har hög flytförmåga och är bra till rekreationella föremål och barn. Denna typ är dock mer typisk för bodyboards, så om du letar efter en rolig board till ditt barn, kolla in vår bodyboard sektion.
Det finns också andra variationer som t.ex. karbon boards, men de är främst för professionella och kommer till ett betydligt högre pris.
Skimboarding delas in i två kategorier: flatland/inland (i grunda, sandiga vatten som sjöar, pölar, åar och tidvatten vid en stränder) och wave skimming (större inkommande vågor vid stranden där vattnet är djupare). Baserat på dessa två kategorier och din nivå kan du välja om du ska köpa en board med skum kärna eller en trä-board.
- Skumkärne boards föredras generellt av waveskimmer eftersom de är lättare, tjockare och mer flexibla, vilket tillåter dem att enklare flyta på vågorna; deras flexibilitet och flytförmåga är passande till vågiga förhållanden. Skumboards används generellt av medium till erfarna åkare eller de som är mer intresserade av att göra trick på vågorna.
- Trä boards är mer passande för flatland (och inland) skimming. Eftersom de är tyngre (har låg flytförmåga), sjuker träboards också snabbare, därför är det bättre att använda dem i grundare vatten. Dessa boards är mer passande för nybörjare (då de kostar mindre och är mer hållbara) eller åkare som önskar att göra tricks på ramper, rails etc. eftersom trä är mer hållbart.
2. Storlek
Storleken på din skimboard bestäms av många olika faktorer, som din vikt, höjd, snabbhet (hur snabbt du kan springa för att fånga en våg eller slide), din erfarenhet och stil.
Snabbhet är en kritisk faktor. Ju högre hastighet du kan uppnå, ju mer flytförmåga får du vilket gör skimmen enklare. Flytförmågan beror dock också på den vikt du lägger på boarden. Ju större board, ju högre flytförmåga får du.
Erfarna skimmare föredrar normalt en mindre board eftersom de har mer manövrerbarhet och är enklare att göra tricks på.
Mindre erfarna åkare behöver dock en större board som kan klara deras vikt, vilket gör det enklare att skimma på ytan, enklare att balansera på (tack vare större fotplats) och generellt snabbare.
3. Form (rocker) och tail på boarden
Flatland skimboards är normalt twintip, eller symmetriska, där både nose och tail har samma form. Detta tillåter dig att komma ut ur ett trick åt båda håll. De mest vanliga twintip formerna är Streamline och Proto. Steamline formen har mer manövrerbarhet, medans Proto formen ger mer stabilitet.
Flatland skimboardsen påminner mer om skateboards eftersom de ofta används till tricks och har en trä och mer hållbar konstruktion, vilket tillåter dig att köra på rails och andra hinder. Dessa boards är perfekta till dig som önskar att överföra dina skateboard-skills till vattnet.
Boards med olika nose och tail är typsikt till wave skimming. Dessa boards är riktningsbestämda och relaterar mer till surfing.
Rockern är formen på nose av boarden. En brantare rocker (mer böjd nose) gör det enklare att skimma vågiga vatten men kan göra att det går långsammare. En rakare rocker, med tunnare rocker, är bättre för lugna vatten där du kan uppnå högre hastigheter.
På andra sidan av boarden har du tailen. Tailen har många olika variationer men de mest vanliga är pintail, the squash tail, rounded och W-tail (swallow tail). Pintails ger en bra balans i vattnet, medans square (och även W-tail variationer) boostar rörligheten på boarden, vilket gör den bättre för tricks.
Redo?
Så nu vet du hur du gör för att välja den mest passande skimboarden för dina behov:
- Välj typ och material
- Välj rätt storlek