Köpa en SUP board
SUP, en förkortning för ‘stand-up paddling’, är en av de snabbast växande vattensporterna. Om du själv är ute efter en bräda, här har du några saker att tänka på. Du kan hitta information både om fasta SUP boards och uppblåsbara paddle boards.
1.Typer av SUP boards
Som med den mesta utrustningen, så är det första du behöver veta hur du ska använda den, för att fastställa vilken som passar bäst. Det finns några huvudtyper av brädor - surf SUP boards, allround, flatwater (touring) och race SUP. Det finns flera variationer av dem, så som allround windsurf SUP boards eller Yoga boards, som helt enkelt är en bredare och längre version av allround-brädorna.
- Surf SUP boards är vanligtvis kortare och smalare i ändarna, och har mer rocker (en böjning i nose och tail av brädan) än andra typer av brädor. Detta gör brädan mer manövrerbar och därav enklare att surfa på vågor med. Dock betyder det att dessa SUP boards ofta är mindre stabila och svårare att styra på stilla vatten.
- Allround boards är generellt bredare, längre och tjockare är surf-SUPs. Som namnet själv antyder, är dessa brädor perfekt för allround-användning och låter nybörjare utforska olika aspekter av SUP. De är stabila och enkla att glida på platt vatten med, men har även en hygglig rocker för att prestera på vågorna. Om du är ute efter en första bräda, så är allround ett bra val.
- Flatwater boards (även kända som touring) är designade för paddling på stilla vatten, utan vågor. Men du kan även använda dem för paddling på havet i lämpligt väder. Dess konstruktion är optimerad för att skära fint genom vattnet och glida mjukare tack vare en skarpare nose och längre deck. De är tillräckligt breda för nybörjare att balansera på vad som också gör att de passar som första köp, om du inte vill fånga vågor.
- Race boards, liksom flatwater boards, är de längre och har en skarp nose, men är smalare för att lätt få upp fart. Dessa brädor passar inte nybörjare lika bra, då det är ganska svårt att balansera på dem.
2.Storlek på brädan - längd och volym
De två nyckelfaktorerna för att hitta rätt storlek på brädan, är volym och längd. Volymen (i liter) visar brädans förmåga att flyta med vikt på och är kalkylerad baserat på din egen vikt. Ju större volym, desto mer vikt kan brädan bära. Nybörjare bör normalt leta efter mer volym i brädorna för extra stabilitet och bärkraft.
Regeln är helt enkelt att en liter volym ersätter en liter vatten, respektive skapar ett kilo lyft. Det betyder att en liter brädvolym bär ett kilo vikt. För nybörjare rekommenderar vi ungefär det dubbla numret med liter jämfört med din vikt. Till exempel, en person som väger 88 kg bör leta efter en bräda med volym på ca 176 liter.
Nästa steg är att bestämma längden. Längden (mäts i fot och tum - t.ex. 10’8’’, läses som 10 fot och 8 tum) beror på vilken typ av bräda du har valt (surf, flatwater, allround, race) och din vikt. Längre brädor har fördelen att vara snabbare och mer stabila, medan kortare brädor är mer manövrerbara. Se bara till att säkerställa att den specifika brädan du har valt passar din vikt. Normalt har varje produkt och tillverkare sina egna rekommendationer för vikt/längd-förhållande.
3. Uppblåsbar eller fast bräda?
När du köper en SUP, behöver du även välja om du vill ha en fast eller uppblåsbar bräda. Fasta brädor är gjorda av olika material, så som skum, glasfiber, kevlar, trä och plast. Den vanligaste konstruktionen av fasta brädor består av skum, täckt i epoxi och glasfiber. Detta gör dem lite mer ömtåliga jämfört med uppblåsbara SUP boards.
Uppblåsbara SUP boards är gjorda av lager av PVC-plast med vävda fibrer som kopplar ihop övre och undre lagret, en konstruktion som kallas "drop-stitch". De är lättare att bära runt på och kräver inte lika stort förvaringsutrymme, ändå är de rätt styva. Dessutom är uppblåsbara (iSUP) mycket hållbara jämfört med fasta brädor och är perfekt för nybörjare. Du kan se fördelarna av båda i tabellen nedan.
4. Paddeln
När vi pratar om SUP, kan vi inte skippa paddeln som en väsentlig del av utrustningen. Paddeln består av ett handtag, skaft och blad. Det viktigaste att tänka på när du väljer paddel är längden och storleken på bladet.
För att lättare förstå storlekarna på bladet kan du jämföra det med cykelutrustning. Om du vill cykla längre, bör du välja lägre växel som inte är så tung och ger dig vridmomentet. Medan om du behöver öka farten och behålla hastigheten, väljer du en högre växel. Det känns tyngre men trycker dig omedelbart framåt med kraft. Det är samma sak med SUP-blad. Större blad ger mer kraftfulla tag, då det tränger undan mer vatten och gör därav paddlingen mer effektiv. De föredras för vågsurfing på din SUP, då de ger dig stabilitet och kraftfulla tag när du paddlar för en våg. Mindre blad passar däremot bättre för touring och allround SUP då du paddlar under en längre tid. Mindre, eller mediumstora blad är bra för nybörjare då de inte kräver så mycket styrka.
Längden på paddeln bestäms av den typ av SUP du har valt och din egen vikt. Paddeln ska alltid vara längre än dig, och antalet tum du plussar på på din vikt beror på typen av SUP. Till exempel om du surfar med din SUP kan du lägga på ca 7 tum. Men om du kör racing kan du lägga på upp till 11 tum. Om du vill använda din bräda för både surfing och flatwater, bör du antingen köpa två paddlar eller en justerbar, särskilt om du vill dela din SUP board med familj och vänner.
Som sagt kan du antingen köpa en fast paddel som är gjord för en viss typ av paddling och normalt används av avancerade åkare som är säkra i sina preferenser. De justerbara paddlarna kommer antingen som 2-delade eller 3-delade. Den vanligaste är den 2-delade, medan de 3-delade framför allt används med uppblåsbara SUPs.
5. Fenor
Slutligen, fenorna på en SUP board låter dig justera de grundläggande egenskaperna för åkningen. Tumregeln påminner om den för själva brädan: större och bredare fenor ger mer stabilitet, medan mindre fenor förbättrar manövrerbarheten.
Fenorna är vanligtvis avtagbara och enkla att byta ut. De kommer också i varierande setups men de vanligaste typerna är:
- Enkel fena - saktar inte ned din bräda så mycket medan du paddlar (på grund av vikt och mer friktion med vattenytan). Denna setup är bra för flatwater SUP.
- Setup med 3-fenor, som också är känd som "thruster setup", ger raka spår på stilla vatten och samtidigt god kontroll vid surfing. Alla tre fenor har vanligtvis samma storlek.
- 2+1 setup inkluderar också tre fenor, men den mittersta är större än de två på sidorna. Denna setup föredras för surf SUP.
Uppblåsbara SUP boards kan också vilken som helst av ovanstående fen-konfigurationer. Den enda skillnaden är att de använder antingen avtagbara semistyva fenor eller en flexibel gummifena som sitter fast på brädan. Du kan också åka på uppblåsbara SUPs utan fenor om du vill följa med en flod med små forsar och grunt vatten.
För att sammanfatta, de generella sakerna att tänka på innan du köper din SUP board är:
- Vilken typ av SUP-åkning du vill utöva.
- Brädstorlek i fråga om volym och längd.
- Bestäm om du vill ha en uppblåsbar eller fast bräda.
- Välj rätt paddel och rätt fen-uppsättning.