Skridskor för nybörjare och medelålders: Tips för köp
Ditt val av skridskor kommer att definiera din upplevelse på isen. Faktorer som skridskodisciplin, passform och fotledsstöd är viktiga, oavsett om du är nybörjare och ska köpa dina första skridskor eller om du är medelålders och letar efter rätt skridskor för att förfina dina färdigheter.
Med den här guiden hjälper vi dig att fatta ett välgrundat beslut. Här är några av de viktigaste sakerna att tänka på innan vi dyker in:
- Olika typer av skridskor: Ska du satsa på fritidsskridskor, konståknings skridskor eller hockey skridskor?
- Passform: Tillräckligt tight för kontroll, men tillräckligt bekväm för långa pass.
- Komfort kontra prestanda: Prioriterar du komfort eller siktar du på topprestanda?
- Blad: Platta blad med tåspetsar för stabilitet, eller böjda blad för snabbhet och smidighet?
- Slipning av skridskoblad: Nya skridskor kräver en bra första slipning.
Olika typer av skridskor
Här är en översikt över de olika typerna av skridskor som finns tillgängliga. Genom att identifiera vilken typ av skridskor som passar dina intressen och din skicklighetsnivå kan du begränsa dina alternativ och förenkla urvalsprocessen.
Varje typ av skridskor har en unik balanspunkt och känns märkbart annorlunda på isen. För att avgöra vad som passar dina behov bäst kan du läsa om de olika typerna av skridskor nedan eller, ännu bättre, prova olika par hyrskridskor. Att testa dem på plats kan hjälpa dig att upptäcka vilken stil som känns mest naturlig och bekväm för dig.
Skridskor för fritidsbruk
Fritidsskridskor är ett bra alternativ för nybörjare och tillfälliga skridskoåkare. De ger en välbalanserad blandning av komfort, stöd och prestanda, och de ses ofta som ett mellanting mellan konståknings skridskor och hockey skridskor.
Om du bestämmer dig för att specialisera dig och utvecklas inom någon av disciplinerna kommer du så småningom att behöva ett par som är utformade specifikt för din valda disciplin.
- Bekväma, isolerade foder som håller fötterna varma och torra.
- Lättanvända snörnings- och spännesystem.
- Lämpliga för avslappnad skridskoåkning och grundläggande manövrer.
- Stöd och stabilitet för vristerna.
- Svagt böjda blad för enkla svängar (vissa fritidsskridskor har dock platta, stabila konståknings skridskor med tåspetsar).
Med mjuka, bekväma stövlar och ankelstöd har fritidsskridskor mycket gemensamt med fitness inlines. Om du redan är bekant med fitness inlines kommer du förmodligen att älska ett bra par fritidsskridskor.
Konståknings skridskor
Konståkningsskridskor är ett utmärkt val för vuxna som är intresserade av konstnärlig skridskoåkning eller för dem som värdesätter stabilitet på isen. Med sina platta, stabila blad och ikoniska tåspetsar rekommenderas de ibland som skridskor för absoluta nybörjare. De är definitivt rätt skridskor att lära sig grunderna på om ditt slutmål är att satsa på konståknings skridskor.
- Platta blad med tåspetsar för bättre kontroll och stabilitet.
- Mjukare stövlar ger flexibilitet för fotledsrörelser men ger mindre stöd för fotleden.
- Lämpliga för att lära sig hopp, snurr och andra konståknings skridskor.
På grund av det minimala ankelstödet i konståknings skridskor känner sig många nybörjare mer självsäkra på fritidsskridskor. Medan vissa nybörjare tycker att toe picks är utmanande, eftersom de kan komma i vägen, uppskattar andra dem för det extra grepp de ger under sina första steg på isen.
Skridskor för hockey
Hockey skates är utformade för hastighet och smidighet, vilket gör dem lämpliga för vuxna som är intresserade av att spela ishockey eller de som föredrar en mer dynamisk skridskoåkning, där hastighet och smidighet är viktiga fokuspunkter.
- Böjda blad för snabba manövrar och acceleration.
- Hårda, stödjande stövlar för skydd och fotledsstöd.
- Perfekt för snabb skridskoåkning och rörelser som är specifika för hockey.
För nybörjare kan skridskor för hockey vara ett utmärkt val. Skridskor för hockey på nybörjarnivå är ofta billigare och utformade speciellt med nybörjare i åtanke. De har vanligtvis bekväma interiörer och mer flexibla stövelskal, vilket gör dem lättare att använda medan du fortfarande lär dig grunderna.
Storlek på skridskor
Korrekt storlek är avgörande för komfort och prestanda. När du handlar online, använd dessa tips för att hitta rätt passform:
- Mät dina fötter: Placera foten mot en vägg och mät avståndet från väggen till stortåns spets.
- Använd Storleksguide: Använd Storleksguiden som finns för varje produkt för att matcha din fotlängd med rätt skridskostorlek.
- Tänk på bredden: Vissa märken erbjuder olika breddalternativ, så ta hänsyn till detta för en bättre passform.
För vissa prestandainriktade skridskor kan nybörjare rekommenderas att välja en storlek större än den storlek som rekommenderas i diagrammet. Detta ger bättre komfort, vilket ofta är viktigare än prestanda när man lär sig grunderna i skridskoåkning. Läs produktbeskrivningen och storleksguiden för det aktuella paret skridskor för att se all relevant information om storlek.
Inkörning av nya skridskor
Inkörningsperioden för nya skridskor varierar mycket, men det finns några generella saker du kan göra om du vill minimera risken för blåsor under inkörningen.
- Korta pass: Gör kortare åkpass och ta pauser för att lossa på skridskorna och vila fötterna.
- Snörning: Snöra skridskorna ordentligt, kanske något lösare än normalt.
- Grundläggande rörelser: Fokusera på grundläggande rörelser i stället för att försöka dig på komplexa manövrar eller spela intensiva matcher i hockey.
- Använd dem hemma: De dagar du inte är på isen kan du fortsätta inkörningsprocessen genom att använda skridskorna hemma. Med hårda skridskoskydd kan du säkert gå runt och få dina fötter vana vid skridskorna.
Alla dessa tips är utformade för att säkerställa en gradvis inkörningsprocess. Faktum är att våra råd kan sammanfattas i en enkel regel: skynda inte på inkörningsprocessen. Nya skridskor behöver tid för att forma sig efter dina fötter, och det kommer att ta tid för dig att anpassa dig till känslan av dem också. Tålamod är nyckeln till att uppnå bästa passform och komfort.
Värmeformbara skridskor för skridskoåkning
Nya skridskor kommer med en allmän anatomisk form som kanske inte passar dina fötter perfekt. Men om du verkligen vill utvecklas inom konståkningsskridskor eller ishockey kan en värmeformad känga ge en mer personlig passform, vilket förbättrar både komfort och prestanda.
Det är starkt rekommenderat att låta ett proffs gjuta dina skridskor. Om du försöker baka dina skridskor hemma kan du riskera att skada dem, eftersom värmen kan försvaga limfogar och stygn, vilket äventyrar skridskornas hållbarhet och prestanda.
Värmeformbara skridskor finns vanligtvis i den högre prisklassen, och du bör aldrig försöka värmeforma dem om inte specifikationerna tydligt anger att pjäxorna är utformade för värmeformning.
Blad på skridskor
Skridskornas blad spelar en avgörande roll för deras glidegenskaper. De är tillverkade av olika metaller, ofta med ett visst kolinnehåll, och bladens material och utformning varierar beroende på kvalitet och avsedd användning. Oavsett om skridskorna levereras förslipade eller inte, är de flesta nya blad relativt slöa när de kommer ut ur lådan.
Den första slipningen av ett nytt blad är särskilt viktig, eftersom den fastställer bladets ihålighet - ett spår längs ytan som gör att bladet kan greppa isen. Detta grepp ger den kontroll som är nödvändig för alla skridskoåkare, oavsett skicklighetsnivå.
För att säkerställa bästa resultat rekommenderas att nyinköpta skridskor slipas av ett proffs. På SkatePro erbjuder vi professionella slipningstjänster för att bespara dig besväret och säkerställa att dina blad är redo för optimal prestanda direkt ur lådan. Korrekt slipning gör dina skridskor betydligt enklare att använda.
För underhåll mellan sessionerna finns det handhållna skridskoslipare. Även om de inte ger samma precision som professionell slipning, är de ett bekvämt sätt att hålla dina blad vassa och prestera bra.
Olika typer av skridskoblad
Skridskoblad kan delas in i två kategorier: konståknings skridskor och hockey skridskoblad. Varje typ är utformad för de unika kraven i sin respektive sport.
Skridskoskär för hockey: Hockeyblad är böjda, med en mindre kontaktyta på ishockeyn. Denna design förbättrar smidighet, manövrerbarhet och snabbhet - viktiga egenskaper för de skarpa svängar och snabba accelerationer som är en del av hockey.
Blad för konståkningsskridskor: Konståknings skridskoblad är plattare och ger större stabilitet för de graciösa manövrerna i konståkning. Tåspetsen är en utmärkande egenskap som ger en friktionspunkt som hjälper till vid kraftfulla hopp och genererar rotationsmoment. Den är också användbar för invecklat fotarbete och möjliggör mer kontrollerade, plötsliga stopp.
Håll dig skyddad!
Låt inte rädslan för att falla hålla dig tillbaka, eller ännu värre, skador som lätt kunde ha förhindrats. Skyddsutrustning kan öka ditt självförtroende och hjälpa dig att utvecklas snabbare. Om stil är ett problem kan du välja utrustning som kan bäras diskret under kläderna.
Har du redan skyddsutrustning för inline? Goda nyheter - den fungerar lika bra på isen. Om inte, har vi ett brett urval av utrustning för dig, inklusive hjälmar, knäskydd, handledsskydd och shorts som skyddar svanskotan och höfterna. Håll dig säker och njut av resan!