Så förbereder du dig för Vasaloppet - och lyckas
Funderar du över att ta dig an det äldsta och största loppet på längdskidor i världen? Vi pratade med skidspecialiseten Bo Jensen, som åkt 11 gånger, om hur man gör sig redo för Vasaloppet.
Den första söndagen i Mars varje år väntar 15 800 längdåkare, däribland Bo Jensen, otåligt i spåren på startgärdet på att starten ska gå i det 90 kilometer långa legendariska längdskidloppet. Det är kulmen på månader med hårt arbete, hängivenhet och förberedelser.
Här är Bos bästa råd för hur du blir redo för Vasaloppet 2018:
Kom i form
Om du redan joggar, cyklar eller kanske åker inlines, har du en bra början. Men du behöver ett par längdskidor för att lära dig tekniken och låta kroppen vänja sig vid längdskidåkning.
"Jag skulle rekommendera att du har omkring 300 kilometers erfarenhet av längdskidor innan Vasaloppet", säger Bo. Men påpekar att några förstagångsåkare har färre kilometer än så.
Om du är lyckligt lottad att bo där du har har snö under höst/vinter, är hemligheten att gå ut och åka skidor. Bo Rekommenderar Fischer Twin Skin Carbon IPF Classic Race, som är vallningsfria skidor. Det betyder att du inte behöver kunna den svåra konsten att fästvalla dina skidor.
Skin-skidor har mohair som ger dem bra fäste och glid även på isig och sugande snö. Skin-skidor fungerar också perfekt i varmare snötemperaturer och nysnö, när fruktade isklumpar annars kan bildas i fästzonen på traditionella skidor.
"En skin-skida är rätt val för de flesta åkare. Det tar inte mycket förberedelser för att komma ut i spåret. Ta dem bara ut dem ut förrådet så är du klar", säger Bo.
Tittar du ut genom fönstret och undrar varför det inte snöar ännu, eller bor du i ett land där det inte snöar särskilt ofta? Du behöver inte oroa dig, det finns ändå många sätt att komma i form inför Vasaloppet.
"Gör dig själv en tjänst och skaffa ett par rullskidor. Det är så nära du kommer längdskidåkning utan snö. I stort är tekniken densamma, både rullskid- och längdskidåkning är utmärkt för att träna hjärtat och kroppens stora muskelgrupper", säger Bo.
Även om rullskidor är ett utmärkt sätt för längdskidåkning året runt, påpekar Bo att du behöver skaffa ett par längdskidor innan du ställer upp i Vasaloppet.
“Du glider inte på samma sätt på snö och asfalt. Dessutom är hanteringen av skidorna annorlunda eftersom längdskidor är längre än rullskidor."
Är du upptagen på veckodagarna? Inga problem, kör bara korta högintensiva pass med fokus på intervallträning. Reservera långa turer för helgerna, när du har tid för lågintensiv distansträning där fokus är att träna hjärtat och teknik.
Läs mer om vad du ska tänka på när du köper rullskidor här. Kom ihåg att komplettera skidåkningen med styrke- och coreträning.
Lär dig hur du väljer rätt stavar, pjäxor och kläder för längdskidåkning, och få Bos hemliga råd för att överleva Vasaloppet i del två av “Så förbereder du dig för Vasaloppet - och lyckas!