Köpa en bodyboard
När du är redo att köpa dig en bodyboard, finns det många saker att tänka på. Här får du strukturerad och koncis guide för de viktigaste funktionerna att kolla efter.
1. Välja kärna
Kärnan är helt enkelt det viktigaste materialet som används för kroppen av din bodyboard. Den är gjord av skum-material som kommer i tre variationer - ESP, PE och PP. Var och en har specifika egenskaper när det gäller vattentemperatur, vågstorlek, åkarens storlek och färdighetsnivå, etc. Här nedan ser du en kort jämförelse av de tre typerna.
ESP - expanded polystyrene
- Tillåter varierande former, designer och unikt flexmönster
- Bra dämpning för armbågar och höfter
- Lägre pris än PE och PP
- Passar för nybörjare
- Utmärkt flytkraft och lätt vikt
- Inte lika stark som PE och PP, så titta efter ca 50-55 mm tjocklek för extra styrka
PE - polyethylene
- Originalet och den vanligaste bodyboard-kärnan
- Flex med nästan omedelbar feedback till åkaren
- Tillåter mer kontroll
- Bättre prestanda i kallt vatten
- Bra för större vågor
PP - polypropelene
- Excellent all-around board
- Hårdare än PE men lättare och starkare
- Helt vattentät
- Presterar bra i varma vatten och väder
- Utmärkt för stora vågor och mer komplicerad manövrering
- Beaded PP ger extra flex och flytkraft
- Extruderad PP ger extra stelhet och fart
När vi refererar till flex, betyder det hur mycket brädan böjs vid extern påfrestning (ex. vågor) respektive fjädrar tillbaka. Ju mer flex brädan har, desto mer responsiv är den till vattenförhållandena. När brädan har mindre flex, så brukar den vara styvare men snabbare.
2. Välja slicks (skins)
Slicks, också kända som skins, är materialet som täcker undersidan av brädan, området som har direktkontakt med vattnet. Det finns två typer av slicks:
Surlyn Slicks och HDPE Slicks:
- HDPE slicks refererar till polyuretan-slicks med hög densitet; ett elastiskt material med låg nivå av motstånd, som också ökar farten. HDPE slick är vanligtvis billigare jämfört med Surlyn och används mest i nybörjarbrädor.
- Surlyn slicks ger en gummiliknande yta som ger optimal responsivitet och flexibilitet, då den kan gå tillbaka till sin ursprungliga form efter att den utsatts för tryck. Det här är de slicks som är bäst och föredras av bodyboarders. De är dyrare än HDPE men levererar högre prestanda.
3. Välja deck
Decket är ovansidan av brädan där du lägger din kropp när du surfar på vågorna. Du kan välja mellan tre alternativ här PE, XPE och IXPE. Du kan jämföra de tre i tabellen nedan:
PE - polyethylene
- Utmärkt vaddering för åkaren
- Det blir enklare bucklor eftersom den inte återgår till sin ursprungliga form
- Mjuk och flexibel
XPE - cross linked, cross cell
- Utmärkt vatten-traktion i och med att det är en sluten struktur
- Ser slät ut men kräver mer vax för traktion
- Stelare känsla än PE och IXPE
IXPE - cross linked, open cell
- Mindre risk att försämra brädans flex och rekyl
- Extra rigid och utmärkt styrka då den har högre densitet
- Mjukare än XPE, mer grov känsla för bättre grepp
Valet av deck beror ofta på preferenser av åkstil - oavsett om du vill ha en mjukare känsla, slankare look eller ett deck som håller längre, är det upp till dig.
4. Välja tail-form
Det finns två huvud typer av tail-former för bodyboards, som kan ha flera variationer. Båda typerna passar för alla åkare, oavsett nivå, och beror huvudsakligen på dina preferenser och förhållanden du åker i.
- Crescent tail är ett bra alternativ för all-round förhållanden. Den ger bra grepp på vågen, och är enklare för riders att placera sina höfter på brädan för att fånga vågor eller paddla ut.
- Bat tail är bättre i svagare surf-förhållanden och/eller oförutsägbara vågor tack vare dess ökade flytbarhet. Detta gör det även till ett bättre val för tyngre åkare. Mer fart är också ett resultat av extra flytkraft, dock kan de ge en lösare känsla bak på brädan.
5. Välja storlek
Det är viktigt att välja rätt storlek på brädan för bodyboarders. Utöver din längd, beror valet även på vilken typ av vågor du kommer att åka i. Om du kommer att köra i större vågor, kommer du behöva kontroll och manövrerbarhet av en mindre bräda. Om du kör i svagare förhållanden, är det bra att ha flytbarheten i stora brädor.
Dock är det viktigt att ha i åtanke att brädan ändå måste passa din längd och vikt! Om du väljer en bräda som är för lång så kommer dina knän att slå i bakänden när du paddlar med dina simfötter. Å andra sidan, en bräda som är för kort erbjuder inte lika bra flytbarhet. Ett alternativ för att justera flytkraften utan att påverka brädans längd är att välja en bredare/smalare bräda.
För att veta vilken storlek du behöver på brädan kan du mäta:
- Avståndet mellan marken och din navel.
- Avståndet mellan din haka och dina knän.
Dessa nummer är inte nödvändigtvis samma nummer, men ganska nära, och mellan dem har du en god indikator på en passande längd på bodyboard.
6. Sist men inte minst - simfötterna/flippers
Simfötter eller flippers är inte bara ett tillbehör utan en nödvändighet när du åker bodyboard. Simfötterna som används för bodyboarding är gjorda på ett särskilt annorlunda sätt jämfört med vanliga simfötter som används vid t.ex. simning. Simfötter för bodyboarding är normalt kortare, bredare och hårdare så du kan komma upp i fart snabbt för att fånga en våg och manövrera utan att ha dina flippers i vägen.
Det finns många varianter, från material till form, men det viktigaste är att välja simfötter specifikt för bodyboarding, som är bekväma och passar dina fötter.
Ge dig ut på din bodyboard!
Nu när du har grunderna för vad du behöver tänka på innan du köper din bräda, kan du titta upp och välja en som passar dig. Oroa dig inte, det kommer alltid finnas fler frågor och mer information, som om du har några funderingar, kontakta oss.