Guide till våtdräkter och vintersimning
Oavsett om du gillar vintersurfing eller kallvattensimning är du förmodligen här för att du vill komma till stranden under lågsäsongen när vattnet är kallt. Vintern är den perfekta tiden att surfa eftersom det är mindre trångt på surfplatserna. Samtidigt kan själva nedsänkningen i kallt vatten ge dig en perfekt adrenalinkick. Den här guiden är avsedd för dig som vill få ut det mesta av vintern genom att omfamna det kallare vattnet.
Vi erbjuder ett stort urval av våtdräkter för vintersurfing och annan fantastisk neoprenutrustning. Gå direkt till vårt kompletta urval av våtdräkter och neoprentillbehör, eller hämta inspiration från den här guiden.
Vi börjar med guiden till våtdräkter för vintersurfing, men hoppa gärna direkt till avsnittet om vintersimning.
Köpguide för vintervåtdräkter - Vilken är den bästa våtdräkten för surfing?
En tjock vinter våtdräkt är din bästa vän när temperaturen sjunker och vattnet blir kallt. Vinter våtdräkter ger rätt mängd isolering för att hålla dig bekväm när du deltar i dina favoritvattensporter. Om du har en ordentlig våtdräkt för vintersurfing och vågorna är bra, varför missa möjligheten att göra det du älskar mest?
Att välja den bästa våtdräkten för vintern är avgörande om du vill hålla dig bekväm och säker i det kalla vattnet, och vi är här för att vägleda dig! Oavsett om du är sugen på vintersurfing, vinterkitesurfing, paddleboarding eller wakeboarding, följ bara våra enkla råd för att göra surfingperioden lite längre.
Fortsätt läsa för mer djupgående råd, eller gå direkt till våra val av våtdräkter för vintern.
TJOCKLEK OCH DESIGN PÅ VÅTDRÄKTER FÖR VINTERN
När du väljer en våtdräkt för vintern finns det några attribut som spelar en viktig roll. Det kommer förmodligen inte som en överraskning att tjockleken på neoprenmaterialet är nyckeln: Ju tjockare våtdräkten är, desto bättre är isoleringen.
Vanligtvis anges tjockleken på en våtdräkt med två siffror: den första siffran anger hur tjockt neoprenet är i bålområdet, och den andra siffran anger neoprenets tjocklek i armar och ben. Den optimala tjockleken på en våtdräkt för vinterbruk bestäms av temperaturen. Här är en snabb referenstabell för neoprentjocklek och vattentemperatur:
Vattentemperatur °C | Vattentemperatur °F | Tjocklek på neopren |
19 °C - 25 °C | 66°F - 77 °F | 1-2 mm |
14°C - 18 °C | 57°F - 64 °F | 3 mm |
10°C - 14 °C | 50°F - 57 °F | 4 mm |
5°C - 10 °C | 41°F - 50 °F | 5 mm |
< 5 °C | < 77 °F | 6 mm |
Vi har några fler råd för val av våtdräkter för vinterbruk. När du tittar på olika modeller av våtdräkter för vinterbruk är det en bra idé att tänka på följande:
- Material: Många tillverkare använder specifika tekniker för att förbättra värmeegenskaperna hos sina våtdräkter. Ett sätt att göra detta är genom att lägga till en skumkärna i neopren. När du har hittat en modell med rätt tjocklek, se produktspecifikationerna för att se om den är utformad med speciella isoleringsegenskaper som kan förbättra din vintersurfingupplevelse ytterligare.
- Sömnad: Neoprenmaterial sys vanligen ihop med antingen flatlocksömmar, limmade sömmar eller limmade blindstygn (GBS). GBS är känt för att vara vattentätt och extremt flexibelt och är den överlägsna lösningen för våtdräkter för vinterbruk.
- Tätning: Vissa våtdräkter för vinterbruk har tejpade eller förseglade sömmar för ökad vattentäthet och hållbarhet.
- Dragkedja: Bröstdragkedjor är bra på vintervåtdräkter eftersom de tenderar att ge minimal vatteninträngning och eftersom bröstdragkedjor är bra för flexibilitet. Våtdräkter med dragkedja i ryggen är lättare att komma i och ur, men å andra sidan tenderar mer vatten att komma in och ut genom denna typ av dragkedja.
- Våtdräktshuva: Du kommer att behöva en våtdräktshuva när det blir kallt, så överväga om en våtdräkt med huva är perfekt för dig. Med en våtdräkt med huva minimerar du sannolikheten för att kallt vatten spolas ner på ryggen genom halsöppningen. Å andra sidan kanske du vill kunna ta av dig huvan - om så är fallet är en neoprenhuva det du behöver.
- Handskar i neopren: Handskar i våtdräkt håller dina händer varma och skyddade när du surfar. I slutändan är det lättare att hantera din utrustning med varma händer än frusna händer. Hitta ett par som sitter tätt och har en lämplig tjocklek för dina behov. När det gäller formen är den allmänna regeln att 5-fingerhandskar ger bättre fingerfärdighet men mindre isolering och värme jämfört med vantar. Handskar i hummermodell är ofta ett bra mellanalternativ som kombinerar flexibilitet med starka isoleringsegenskaper.
- Surfkängor: När du paddlar, surfar eller liknande på vintern är det ingen tvekan om att du kommer att frysa om fötterna. Neoprenskor är oumbärliga för dessa ändamål! Välj ett par neoprenskor som har en gummisula med bra grepp och som ger optimal värme för de temperaturer du ska surfa i.
- Thermal Rash Vest: När hösten närmar sig är det skönt att kunna göra en smidig övergång från sommar- till vintervåtdräkt. En termisk neoprenväst kan bäras under sommarens våtdräkt för att lägga till ett extra lager isolering. Med den här metoden kan du uppnå en värme som motsvarar en 4/3 mm våtdräkt för temperaturer mellan 10-14 °C.
Ta en titt på vår omfattande guide för köp av våtdräkt för att få djupgående kunskap om hur du väljer rätt våtdräkt.
Simning i kallt vatten
Simning i kallt vatten, även kallat vintersimning eller issimning, är ett annat fantastiskt sätt att njuta av stranden under vintern. Sänk bara ner dig själv i det kalla vattnet och skaka av dig alla bekymmer! Vintersim är känt för att ha många hälsofördelar för kropp och själ - och det bästa är att du inte behöver investera en förmögenhet i dyr utrustning för att komma igång. En enkel handduk är allt du behöver om du tar ner det till grunderna!
Simutrustning för kallt vatten fokuserar på att förbättra din komfort och säkerhet. Tänk på följande tillbehör för att förbättra din vintersimupplevelse:
- Neoprenskor: Välj ett par med en gummisula som ger ett stadigt grepp om badbryggans och badstegens yta. De skyddar också fötterna från stenar. Neoprenskor fördubblar din komfort och minskar risken för skador - en win/win för vinterbadare!
- Ponchos med handduk: Ponchohandduken, även känd som en ombytesponcho, är bra att ha under hela året. När du kommer upp ur vattnet ger en handduksponcho med huva vindskydd samtidigt som den absorberar fukten på din hud, vilket ytterligare minskar vindkylan. Du kan till och med ta av dig dina våta badkläder under den och använda den som en omklädningsponcho!
- Handskar i neopren: Handskar till våtdräkter skyddar händerna mot kyla och hjälper dig att få ett fast grepp om stegen när du kliver i och ur vattnet.
- Termiska badmössor: Om du vill förhindra värmeförlust eller om du vill skydda öronen när du doppar dig i det kalla vattnet kan en neoprenhuva visa sig vara en värdefull utrustning.
- Väskor: Väskor är en annan helårsartikel som är praktisk för vintersimning. Samla din våta handduk och badkläder i en väska, så behöver du inte oroa dig för att bilsäten eller bussäten ska bli våta. Om du bläddrar igenom vår kategori med surfväskor hittar du många olika väskor att välja mellan.
- Andra tillbehör: Om du är typen som sätter dig i bilen direkt efter ett dopp kan det vara bra att skaffa ett vattentätt sätesöverdrag - och det visar sig att vi även har andra saker bland våra surftillbehör som passar bra för vinterbadare. Vill du ha en varm kopp kaffe eller te efter den kalla chocken? Vi rekommenderar muggar: Ta alltid med dig en mugg när du besöker stranden under vintern!
Fördelar med simning i kallt vatten
Simning i kallt vatten blir allt populärare av många goda skäl. Folk nämner ofta de många möjliga hälsofördelar som är förknippade med att simma i kallt vatten. Stärkt immunförsvar, förbättrad mental hälsa och ökad cirkulation är bara några av dem.
Riskerna med vinterbad är också något du måste tänka på innan du ger dig i kast med det. Prata med din läkare innan du vinterbadar om du har hjärtproblem eller andningssvårigheter. Den som är nybörjare på vintersim bör gå med i en grupp eller ett samhälle för att lära sig alla de bästa metoderna innan du dyker in!
Se till att vara förberedd genom att följa de råd som vi just har gett, så är du redo att ge dig ut!